Emtia Nedir? Emtia Nasıl Alınır?

Önerilen Aramalar

İnternet Bankacılığına
Giriş Yap
Bankacılık Menüsü
Hangi krediye başvurmak istiyorsunuz?

Başvuru formuna gitmek için aşağıdaki seçeneklerden birini seçiniz.

İnternet Bankacılığına
Giriş Yap
Önerilen Aramalar
    Sayfayı Değiştirin

    Finansal terimler arasında en çok karşılaşılanlar şüphesiz tasarruf ve yatırım. Bu bağlamda ihtiyaçların karşılanmasının devamında kalan paranın ayrılmasına tasarruf, tasarrufların gelecekle ilgili hedefler doğrultusunda değerlendirilmesine ise yatırım denir. Değerlendirme, yatırımlarda birikimlerin risk faktörleri ve diğer değişkenler çerçevesinde artırılması amacını ifade eder. Zira yatırım, genellikle geleceğe dair ihtiyaçlar, önceden belirlenmiş hedefler ve beklentiler için yapılır. Gelecekte çeşitli gelirler sağlamak, sermayeyi büyütmek gibi adımlar söz konusudur.


    Yatırım araçları, finansal değerlendirmeler ve planlamalar doğrultusunda hisse senedi, gayrimenkul, döviz, emtia gibi farklı başlıklarda incelenir. Bu noktadaki başlıca yatırım araçları arasında yer alan emtia nedir ve nasıl alınır?

    Emtia Nedir?

    Kelime kökeni Arapça’dan gelen emtia, piyasada satın alınabilecek olan ekonomik değere sahip ürün veya hizmetlere denir. Alınıp satılabilen ve belirli nitelikler taşıyan emtialar, geniş bir seçenek yelpazesi sunar. Tamamen ya da kısmen birbirleri ile değiştirilebilir özellikteki kaynaklardır. Ayrıca emtia fiyatlarını etkileyen doğal afetler, ekonomik faaliyetler, arz-talep gibi faktörler vardır. Bunlar emtia yatırımında dikkat edilecek başlıca faktörler arasındadır.


    Peki emtia ürünleri nelerdir, emtia yatırımı nereden yapılır ve fiyatları nasıl belirlenir?

     

     

    Emtia Ürünleri Nelerdir?

    İktisadi kıymetleri ifade eden emtia ürünleri, seçeneklerin genişliği ile dikkat çeker ve bu yönüyle farklı sektörlerde yakından takip edilir. Altın, platin, paladyum, nikel, gümüş gibi değerli madenlerin yanı sıra tahıldan kahveye çok sayıda tarım ürünü, hayvancılık ürünleri ve enerji kaynaklarına kadar uzanan geniş bir yelpaze sunar.


    Emtia ürün çeşitliliği oldukça fazladır; hammaddeler, temel kaynaklar, demir cevheri gibi madencilik ürünleri, kimyasallar ve seri üretim teknolojik ürünleri de içerir. Peki başlıca emtialar nelerdir?


    Başlıca emtia ürün kategorileri 4 başlıkta incelenir; 


    • Enerji: Petrol, doğalgaz, kömür, vb.
    • Metal: Altın, gümüş, platin, paladyum, çelik, vb.
    • Tarım Ürünleri: Buğday, mısır, pirinç, soya fasulyesi, pamuk, şeker, kakao, kahve, vb.
    • Hayvansal Ürünler: Sığır eti, tavuk eti, süt, yumurta, yün, bal, vb.

     

     

    Emtia Yatırımı Nereden Yapılır?

    Fibabanka ile seçtiğiniz emtialara kolaylıkla yatırım yapabilirsiniz. Forex ise eş zamanlı işlem esaslıdır. Ayrıca alım-satım işlemi borsada gerçekleştirilir.


    Altın, gümüş, platin ve paladyum en yaygın emtia yatırım seçenekleri arasındadır. Bu kapsamdaki emtia yatırımlarınıza hemen başlamak için Android, Huawei veya iPhone akıllı telefonunuza Fibabanka Mobil uygulamasını indirip Görüntülü Bankacılık ile anında Fibabanka müşterisi olmanız yeterli.


    Fibabanka’da kolayca işlem yapabileceğiniz tüm yatırım ürünlerine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

     

     

    Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?

    Emtia yatırımı için doğru adres Fibabanka!


    Fibabanka Mobil uygulamasını indirip Görüntülü Bankacılık üzerinden müşteri temsilcileri ile görüşme yaparak kolayca ve dilediğiniz yerden Fibabanka müşterisi olabilir, Yatırım Hesabı açabilirsiniz.


    İşte izlemeniz gereken pratik adımlar:


    • Fibabanka Mobil’i indirin.
    • Android işletim sistemli akıllı telefonunuza Fibabanka Mobil’i indirmek için buraya tıklayın.
    • iPhone akıllı telefonunuza Fibabanka Mobil’i indirmek için buraya tıklayın.
    • Huawei akıllı telefonunuza Fibabanka Mobil’i indirmek için buraya tıklayın.
    • Fibabanka Mobil’de açılan ekranda “Müşteri Olmak İstiyorum” butonuna tıklayın.
    • Kişisel bilgilerinizin yer aldığı formu doldurun.
    • Kimlik doğrulamanızı gerçekleştirmek için telefonunuzun NFC (Yakın Alan İletişimi) özelliği ile çipli T.C. kimlik kartınızı telefonunuzun NFC alanına dokundurun ve kimlik okutma işlemi gerçekleşene kadar sabit bir şekilde bekleyin.
    • Telefonunuzu yatay konuma getirerek ekrandaki yönlendirmeye uygun olarak kimliğinizin fotoğrafını çekin.
    • Yüz doğrulama işlemi için telefonunuzun ön kamerası ile yüzünüzün fotoğrafını çekin.
    • Görüntülü görüşme ile Fibabanka müşteri temsilcisine bağlanın. Hafta sonu ve resmi tatiller dahil olmak üzere her gün gündüz 09.00 ile gece 24.00 saatleri arasında müşteri temsilcisine bağlanabilirsiniz.
    • NFC (Yakın Alan İletişimi) destekleyen telefonunuzun olmadığı veya kimliğinizi okutamadığınız durumlarda, başka bir bankaya ait kartınızdan -iade edilmek üzere- 1 TL’lik işlemle anında müşteri olabilir ya da adınıza kayıtlı başka banka hesabınızdan yeni açılacak hesabınıza, dilediğiniz tutarda para transferi yaparak kimliğinizi doğrulayıp hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz. Müşteri olduktan sonra transfer ettiğiniz tutar Fibabanka’da açılan hesabınıza yatırılır.
    • Çipli T.C. kimlik kartınız ile kimlik bilgilerinizi doğrulamanız ardından Görüntülü Bankacılık ile müşteri temsilcisine bağlanarak görüşme gerçekleştirebilir ve müşteri olabilirsiniz.

     

     

    Emtia Fiyatları Nasıl Belirlenir?

    Emtia fiyatları türüne göre birçok değişkene ve farklı dinamiklere bağlıdır. Emtia fiyatlarını etkileyen temel unsurlar arasında arz-talep durumu, belirgin etkilere sahip ekonomik ve politik gelişmeler ile doğal afetler öne çıkar. Zira emtialar, kategorilerine göre belirli özelliklere sahiptir. Örneğin altın, gümüş gibi kıymetli madenler ile ilgili fiyatlar, madenlerin yoğun olarak çıkarıldığı ülkelerdeki etmenlere bağlı olarak değişebilir.


    Tarım ve hayvansal ürün odaklı emtialarda kuraklık, iklim değişikliğinin tedarik sorunları, kıtlık gibi olumsuz sonuçları gibi etkenlere paralel değişimler görülür. Enerji alanındaki önemli bir emtia olan petroldeki fiyatlar, özellikle kaynaklara sahip ülkelerdeki savaş, politik belirsizlik ya da olumlu gelişmeler ile yakın ilişkidedir. Fiyata etki eden tüm bu değişkenler genellikle birbirine etki eden yapılar sergiler.

     

     

    Emtia Fiyatlarını Etkileyen Faktörler

    Emtia fiyatlarını etkileyen başlıca faktörler arz-talep, ekonomik ve politik gelişmeler ile doğal afetlerdir. Belirli bir emtia, birden fazla nedene bağlı olarak fiyat dalgalanmaları kaydedebilir. Altın, gümüş gibi kıymetli madenlerde ekonomik ve politik belirsizlikler talep artışını beraberinde getirebilir. Dolar kuru, faiz oranları, piyasa beklentileri gibi faktörlere bağlı olarak değişebilen kıymetli maden fiyatları, enflasyonist baskıların arttığı dönemlerden de önemli ölçüde etkilenir.  


    Türüne göre enerji emtialarını ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz gibi kaynakların yoğun olduğu (çıkarıldığı, işlendiği, vb.) konumlardaki politik gelişmeler etkiler. Kuraklık ve iklim krizi gibi değişkenler ise gıda ve hayvansal ürün emtiaları için fiyatı güçlü biçimde etkileme olasılıklarını ifade eder. Peki kompleks özellikler taşıyan emtia fiyatlarında vergilendirme nasıldır?

     

     

    Emtia Yatırımında Vergilendirme

    Emtia yatırımlarında vergilendirme kambiyo vergisi ile yapılır. Döviz ve kıymetli maden alım satım işlemleri için işlem başına kambiyo vergisi ödenir. Farklı kıymetli maden seçenekleri ile yatırım yapmak ve birikimlerinizi avantajlı fiyatlarla değerlendirmek için sizi Fibabanka’ya bekleriz!


    Emtia Nedir ve emtia nasıl alınır sorularının yanıtlarını tüm yönleri ile aktardığımız bu kapsamlı içerikte şunları öğrendik:


    • Emtia Nedir?
    • Emtia Ürünleri Nelerdir?
    • Emtia Yatırımı Nasıl Yapılır?
    • Emtia Yatırımı Nereden Yapılır?
    • Emtia Fiyatları Nasıl Belirlenir?
    • Emtia Fiyatlarını Etkileyen Faktörler
    • Emtia Yatırımında Vergilendirme

    Finansal okuryazarlık, ekonomik terimler, ilginç bilgiler ve daha fazlası için bizi takip etmeye devam edin.